مجازی سازی در دیتا سنتر (بخش دوم)
مجازی سازی در دیتا سنتر (بخش اول)
مزایای مجازی سازی سرور(Server Virtualization)
– در سطح پیاده سازی : برای مثال یک ماشین مجازی در کمتر از 20 دقیقه ساخته شده و تنظیم می گردد .
– قابلیت حرک ماشینهای مجازی : شما می توانید VM ها را از یک host به host دیگر منتقل کنید . حتی در بعضی از مواقع بدون خاموش بودن آن می توانید این کار را انجام دهید که این خود باعث می شود زمان Down time در شبکه کاهش یابد .
– استفاده از ماشینهای مجازی بسیار ساده است.زمانی که ایجاد و پیکره بندی می شوند می توان آن را روشن نمود و آماده سرویس به کاربران است .
– ماشینهای مجازی پیکربندی استاندارد را پشتیبانی می کنند . می توان یک VM ایجاد کرد و فایل منبع را هر جا که نیاز به ایجاد ماشین مجازی بود کپی کرد . با این روش هیشه پیکربندی استاندارد برای هر VM خواهیم داشت .
– ماشینهای مجازی همچنین از مفاهیم سیستمهای فرار نیز پشتیبانی می کنند .اگر نیاز به ماشین جهت تست سرویس داشته باشیم می توان به سرعت آن را کپی کرد و سرویس را بر روی آن اجرا کرد و در صورت مشکل می توان به راحتی آن را پاک نمود ولی در مورد سرورهای فیزیکی این کار به راحتی امکان پذیر نمی باشد .
– VM ها ایمن هستند زیرا می توان در هر زمان کاملاً آنها را ایزوله نمود .فقط کافی است ارتباط آنها را با میزبان تکنولوژی مجازی سازی قطع کرد .
– VMها می توانند Scaled Up شوند .برای این کار باید VMهای بیشتر با سرویس مشابه ایجاد کنیم .برای این منظور VM را خاموش کرده و منبع بیشتری از قبیل RAM ، هسته پردازش و دیسک و NICs و مانند آن اضافه می کنیم .
– VM ها برای Disaster recovery ایده آلند .زمانی که احتیاج به DR داشته باشید می توان فایهای آنرا در جای در درون مرکز داده قرار داد و یا حتی در سایت دیگر کپی کرد.
موارد ذکر شده در بالا تنها بخشی از مزایای مجازی سازی می باشد که در سازمانها نیاز به انجام شدن هرچه سریعتر آن احساس می شود .
با استفاده از مجازی سازی هزینه های IT کاسته شده و به همراه آن کارایی و تخصیص منابع بهبود می یابد . شکل زیر یک مرکز داده با منابع و لایه مجازی سازی را نشان می دهد.
گام سوم
در این مرحله در مورد تکنولوژی مجازی سازی تفکر می شود . به خصوص مجازی سازی سرور که سخت افزاری هایی که بارکاری بر روی آنها قرار دارد را تغییر خواهد داد .در مرکز داده های سنتی تعداد زیادی سرورهای کوچک و تک منظوره وجود دارد که فضا را بسیار اشغال نموده و هزینه اضافی به بار می آورد.
وقتی شما به سمت مجازی سازی می روید باید ماهیت سخت افزارهایی که استفاده می کنید تغییر نماید تا همواره خاصیت Highly availablae برقرار باشد.
مراحل مورد نظر در این مرحله :
1- Move to 64 –bit
2- استفاده از منابع ذخیره سازی اشتراکی (shared storage) که به شما اجازه پیکره بندی همیشه در دسترس بودن highly availablae را می دهد .
3- آگاهی از هزینه های licensing
4- تکیه به قابلیت سرورهای جدید
گام چهارم
معماری : مرحله بعدی فرآیند به روزرسانی و تجدید نظر در معماری مرکز داده می باشد .کارکردن با لایه های مختلف مجازی در صورتی که به صورت مناسب طراحی نشده باشند بسیار دشوار و پیچیده خواهد بود .
برای داشتن ساختار مناسب ، در ساختار مجازی هفت لایه ای باید هر لایه بر روی لایه های دیگر ساخته شود تا بتواند dynamic data senter را پشتیبانی کند .
گام پنجم
مدیریت مجازی
مرکز داد دینامیک به دولایه resource pools و virtual service offering تقسیم شده است . به همین خاطر عملگرها باید به دو بخش تقسیم شوند .برای هر بخش باید کارمنهای مختص به آن بخش قرار داد .به عنوان مثال کارمندهای که مسئول بخش مدیریت RPها هستند نباید با کاربران نهایی ارتباطی داشته باشند .
سازمانها برای فراهم کردن کامل سرویسهای IT جهت تجارتشان باید بر روی معماری های ENTER PRISE تکیه نمایند .درون معماری enter prise معماری عملگرهاست که سایر اجزای معماری enter prise را پشتیبانی می کند .
برای انجام موفق پروژه مجازی سازی باید قوانین موجود در شکل فوق رعایت شود .
همواره قبل از پیاده سازی نهایی باید تست به عمل آید و بعد از موفقیت تست ، پیاده سازی نهایی صورت گیرد . در شکل زیر 5 مرحله مختلف تست نشان داده شده است .
در زمینه انجام تست ، VM ware نرم افزار stage manager را پیشنهاد می هد . نرم افزار فوق یک نرم افزار هماهنگ کننده است و این فرآیند را توسط سیاستهای اتوماتیک پشتیبانی می کند و همچنین کنترل قدرتمندی بر روی فرآیند انجام می دهد و هر پنج مرحله را به صورت کامل پشتیبانی می نماید .
ابر محاسباتی (Cloud Computing)
یکی از مهمترین ایده هایی که پشت cloud computing قرار دارد مقیاس پذیری می باشد که این تکنولوژی کلیدی ، با مجازی سازی تکیمل می شود . برخی از مزایای آن عبارتند از :
– افزایش بهره وری از منابع سخت افزاری
– کاهش هزینه های مدیریتی و منابع
– باعث بهبود business flexibility می گردد.
– امنیت را بهبود می بخشد و باعث کاهش زمان down time می شود .
مجازی سازی دارای مزایایی به شرح زیر در مدیریت SAN می باشد:.
– راههایی جهت حذف تک نقاطی که باعث خرابی SAN میشوند را فراهم می سازد و از نظر هزینه بهینه می باشد .
– بهبود Qos به وسیله مدیریت و بهبود کارایی
– راه حلهای مناسب و بهینه از جهت هزینه برای (Disaster Recovery) DR و آرشیو کردن دیتا
– بهبود بهره وری SAN
– بهبود مقیاس پذیری و قابلیت انعطاف در شبکه
ابر(Cloud)
ابر محاسباتیComputing) (Cloud واژه ای است که برای تشریح یک پلتفرم مورد استفاده قرار می گیرد . پلتفرم ابر محاسباتی در صورت نیاز، سرورها را ایجاد ، پیکربندی ، پیکربندی مجدد و یا غیر فعال می نماید. ابرهای پیشرفته شامل دیگر منابع محاسباتی از قبیل SAN ،ابزارهای شبکه ، فایروالها و دیگر ابزار امنیتی می باشد.
ابر محاسباتی همچنین برنامه های کاربردی که برای دسترسی در اینرنت راه اندازی شده اند را نیز در بر می گیرد. این برنامه های کاربردی درون ابر به مرکز داده های بزرگ و سرورهای قدرتمند که سرویس ها و برنامه کاربردی تحت وب را میزبانی میکنند ، نیازمندند. هر کسی با استفاده از لینک مناسب اینترنت و یک مرورگر استاندارد می تواند به برنامه های کاربردی درون ابر دست یابد.
یک ابر مخزنی از منابع کامپوتری مجازی شده می باشد.
مزایای اصلی ابر محاسباتی:
a-کاهش زمان اجرا و پاسخ گویی
b-کمینه کردن ریسک زیر ساخت
c-کاهش هزینه
d-یک گام بزرگ در زمینه نو آوری
بلاک های تشکیل دهنده ابر
اجزا اصلی تشکیل دهنده ابر محاسباتی را می توان معماری سخت افزار و نرم افزار دانست که از طریق این دو مولفه یک ساختار پویا و مجازی سازی شده بوجود می آید . امروز مراکز داده از این قابلیت بهره می برند.
شکل زیر بخشی از اجزای معمول ساختار را نشان می دهد
سطوح مختلف محاسبات ابری
محاسبات ابری به سه سطح ارائه دهنده سرویس تقسیم میشود :
– (Software as a Service (SaaS
– (Platform as a Service(PaaS
– (Infrastructure as a Service(IaaS
این سطوح از مجازی سازی و مدیریت سطوح مختلف محاسبات ، پشتیبانی می کند .
نرم افزار به عنوان سرویس (Software as a Service (SaaS
ارائه کننده خدمات SaaS ، برنامه های کاربردی ارائه شده را در مرکز داده خودش قرار داده و در دسترس کاربران بر روی وب قرار می دهد .
ارائه کنندگان Saas ، روی دیگر ارائه کنندگان سرویس PaaS یا Iaas اجرا می شود .
- پلترم به عنوان سرویس (Platform as a Service(PaaS
پلترفرم به عنوان سرویس یک طراحی برنامه کاربردی و گسترش پلتفرم می باشد که به عنوان سرویس بر روی وب تحویل داده می شود و باعث آسانی طراحی و گسترش برنامه های کاربردی بدون هزینه و پیچیدگی خرید و مدیریت زیر ساخت می شود .
- ساختار به عنوان سرویس (Infrastructure as a Service(IaaS
ساختار به عنوان سرویس تحویل سخت افزار (سرور ، منابع ذخیره سازی و شبکه ) و نرم افزارهای مرتبط (تکنولوژی مجازی سازی سیستمهای عامل ، سیستم فایل )به عنوان سرویس.
پیاده سازی Cloud Computing
ساختارهای IT برای گسترش برنامه های کاربردی می توانند از public Clouds ، private Clouds و یا hybrid clouds استفاده نمایند .
Public clouds بوسیله نرم افزارهای شرکتهای مختلف اجرا می شود و برنامه های کاربردی مشتری های مختلف که به طور مناسب با هم در روی ابر سرورها و سیستمهای ذخیره سازی و شبکه ها ترکیب می شوند .
Public clouds: اغلب دور از ملک مشتری پیاده سازی می شوند و با فراهم کردن افزایش انعطاف و حتی گسترش موقت در ساختار enterprire ، هزینه و ریسک مشتری را کاهش می دهد.
Private Clouds : منحصراً برای یک سرویس گیرنده ساخته می شود که حداکثر میزان کنترل بر روی دیتا ، امنیت و QoS را فراهم می کند .کمپانی در ساختار خودش بر روی چگونگی توسعه برنامه های کاربردی اشراف دارد .ابرهای مجازی می توانند به وسیله سازمان IT خود کمپانی، پیاده سازی و مدیریت شود .
Hybrid Clouds : تلفیقی از Public clouds و Private Clouds مباشد.
ادامه دارد …
نویسنده : مهندس محمد آجورلو
pingback مجازی سازی در دیتا سنتر (بخش سوم) | گروه آموزشی AdminPro