آموزش راه اندازی SAN و ارتباط با ESXi بخش اول
آموزش راه اندازی SAN و ارتباط با ESXi
در این بخش میخواهیم یک SAN Storage راه اندازی کنیم و ESX ها را به SAN Storage متصل کنیم. همانطور که قبلا گفته بودیم برای برقراری ارتباط با یک SAN، زیرساخت و مدیایی که مورد استفاده قرار میگیرد به دو صورت میتواند باشد:
- میتوانیم برای برقراری ارتباط با SAN از فیبر استفاده کنیم.
- میتوانیم برای برقراری ارتباط با SAN از زیرساخت Networking استفاده کنیم.
از بین این دو مورد،مورد اول پیشنهاد میشود زیرا پهنای باند بیشتری را میتواند به ما بدهد. میتوانیم روی فیبر تا 16Gbps، پهنای باند داشته باشیم در صورتی که روی Copper یا سیم مسی در بهترین شرایط میتوانید پهنای باند 10G داشته باشید. در این بخش میخواهیم SAN را راه اندازی کنیم که از زیرساخت Networking استفاده میکند. اگر قرار باشد برای برقراری ارتباط با SAN از زیرساخت Networking استفاده شود دو پروتکل داشتیم :
- ISCSI
- FCoE
این دو پروتکل به ما این امکان را میدهد که به SAN ای وصل شویم که روی زیرساخت Networking است. ما در این بخش SAN را راه اندازی میکنیم که با پروتکل ISCSI به آن وصل میشویم. مراحل آن در FCoE تقریبا به همین شکل است. در نتیجه با یادگیری ISCSI میتوانید FCoE را راه اندازی کنید.
Configure کردن اینکه VMware را با پروتکل FCoE یا پروتکل ISCSI به یک SAN وصل کنیم به مراتب مراحل پیچیده تری میتواند داشته باشد نسبت به زمانی که شما VMware را با فیبر وصل میکنید. زیرا در این صورت عملا Configuration خاصی با فیبر انجام نمیشود و فقط Add datastore میکنید. اما در زمانی که ISCSI یا FCoE دارید باید Configuration انجام شود.
برای راه اندازی دوباره از قابلیتی که ویندوز در اختیار قرار میدهد استفاده و یک SAN راه اندازی میکنیم. در کنار آن نرم افزارهای مختلفی وجود دارد برای اینکه با آنها SAN راه اندازی کنید؛ مثل Open Filer و Free NAS. یا Starwinds را نصب کنید و بعد سرور را تبدیل به NAS کنید. ویندوز سرور 2012 و ویندوز سرور 2016 این قابلیت را دارند تا تبدیل به SAN شوند. SAN را روی Vcenter نصب میکنیم. به Server Manager میرویم و Role مربوطه یعنی ISCSI Target Server را نصب میکنیم:
یک SAN داریم که قرار است با پروتکل ISCSI به ما سرویس دهد. SAN ای که با ISCSI به ما سرویس میدهد اصطلاحا ISCSI target نامیده میشود و کلاینت هایی که به Target وصل میشوند اصطلاحا ISCSI Initiator نامیده میشوند. با راه اندازی SAN در حقیقت یک ISCSI Target راه اندازی کردیم. بعد از آن باید Initiator ها را به Target متصل کنیم. طبیعتا Initiator های ما ESX ها میشوند .
برای مدیریت یک SAN ئه Software Defined Storage که شما در ویندوز راه اندازی کردید بعد از نصب در همین کنسول Server manager در بخش File and Storage Services یعنی:
گزینه ای به نام ISCSI وجود دارد:
از این طریق ما میتوانیم SAN را درست کنیم.
روی VMware Workstation یک دیسک مجازی دیگر اضافه میکنیم.
وقتی Add شد باید بتوانیم آن را در Diskmgmt.msc آنرا ببینیم. در حقیقت این دیسکی که در اینجا اضافه کردیم میخواهیم دیسکی باشد که Data ی SAN را روی آن بگذاریم.
Disk 1 همین دیسکی است که Add کردیم.آن را online و initiate میکنیم و در نهایت پارتیشن روی آن میسازیم که قابل استفاده شود.
برای ساختن SAN دوباره به Server Manager و بخش ISCSI میرویم تا کانفیگ را انجام دهیم.برای کانفیگ کردن SAN ئه Target دو تنظیم باید انجام شود.
ابتدا در قسمت بالا که نوشته ISCSI VIRTUAL DISKS، باید دیسک مجازی ای درست کنید که فضای داخل این دیسک مجازی میشود فضای NAS. سپس این دیسک مجازی باید به یک Target متصل شود. Target هم بخش پایینی یعنی ISCSI TARGETS است. سپس Initiator هایی که به این Target متصل میشوند دیسک هایی که به این Target متصل شده است را میبینند. پس اول باید دیسک ها را در بالا درست کنیم و دیسک ها را به Target وصل کنیم و بعد Initiator ها بیان به Target وصل شوند.
در اینجا روی Drive S ( فضایی که میخواهیم به عنوان Storage استفاده کنیم روی درایو S است که قبل آن را ساختیم) این فضا را میسازیم. کاری که انجام میشود به این صورت است که ویندوز روی درایو S یک فولدر درست میکند که اسم آن نوشته است (\iSCSIVirtualDisk) و در آن فولدر یک Hard Disk مجازی درست میکند. Virtual Disk هایی که در ویندوز ساخته میشوند پسوند VHD و VHDX است. یعنی یک فایل مجازی که نقش دیسک را دارد با این پسوند ها درست میکند و این فضایی که اینجا درست میکند را به عنوان فضای Storage استفاده میکند. اگر میخواهید در این فولدر که اسم آن را نوشته ساخته نشود میتوانید در بخش آخر یعنی Type a custom path آدرس یک فولدر را دهید. درایو S را select میکنیم و این مرحله را Next میکنیم.
در اینجا اسم فایلی که در فولدر مربوطه که مسیر آن را در path نوشته است و قرار است دیتاهای ما در این فایل با پسوند VHD یا VHDX قرار بگیرد وارد میکنیم. Next میکنیم:
در اینجا گفته میشود که چقدر فضا دهیم. Next میکنیم.
حال نشان میدهد دیسک ساخته شده، به کدام Target وصلش شود؟ در اینجا ابتدا باید یک Target بسازیم.
اسم انتخاب میکنیم و سپس Next میکنیم.
در اینجا گفته میشود که initiator هایی که قرار است به این Target وصل شوند کدامند تا هرکسی نتواند وصل شود. Add را میزنیم.
در اینجا میخواهیم به وسیله ی IP Address به Initiator ها یعنی ESX ها وصل شویم. میخواهیم در این سناریو ESX ها را از طریق کارت شبکه های دیگری به غیر از کارت شبکه ی Management با یک IP ی دیگر به این سیستم وصل کنیم. در نتیجه:
برای درک بهتر IP های بالا یکبار دیگر به تصویر پارت قبل دقت کنید:
حال به غیر از این IP ها IP دیگری اجازه ندارد به این Target وصل شود. این مرحله را Next میکنیم.
اگر بخواهیم یک Secret Key را در نظر بگیریم که این Initiator ها به این Target وصل شدند با این Username و Password فرآیند احراز هویت را انجام دهند که IP Address Spoofing ای انجام نشده باشد.
در نهایت Create میکنیم.
حالا مشاهده میکنید که در بخش بالا و در مسیر نوشته شده یک فایل ساخته شده و متصل شده به Target ای که در پایین اورده شده است.حالا اگر روی Target کلیک راست کنیم و Properties بگیریم آدرس IQN آن را میتوانیم مشاهده کنیم:
در بخش initiator هم میتوانیم مشاهده کنیم که چه کسانی میتوانند وصل شوند:
حالا برای چک کردن در درایو S هم نگاه میکنیم:
در آخر این فایل است که باید به VMware وصل کنیم تا این مرحله ما توانستیم Storage را راه اندازی کنیم. حالا در مرحله بعد میخواهیم یاد بگیریم که چطور این Storage که راه اندازی کردیم را به ESX ها وصل کنیم. برای اینکار کنسول Vcenter را باز میکنیم.
ادامه دارد..
نویسنده:مهندس محمد آجورلو
دیدگاهها