Distributed Switch بخش اول

فرض کنید ما داخل سازمان خود 10  ESX Server داریم.قرار است با توجه به درس هایی که در جلسات گذشته خواندیم روی تمام این ESX ها سوییچینگ را فعال کنیم. یعنی میخواهیم Standard Switch را روی این 10 تا ESX کانفیگ کنیم. مشکلی که پیش می آید این است که تعداد Host ها زیاد است. مثلا در اینجا 10  Host داریم و  باید سوییچینگ را روی همه ی آن ها کانفیگ کنیم. تصور کنید روی هر سرور ESX Host ، 4  سوییچ تعریف شود. 40 بار باید سوییچ کانفیگ رو انجام بدهید و هیچ مدیریت متمرکزی روی آن ها وجود ندارد. اگر  تغییری را انجام دهیم باید 40 بار آن را کانفیگ کنیم. همه ی این مسائل باعث میشود که به سراغ مطلب جدیدی  به نام Distributed Switch برویم.

Distributed Switch از ورژن 4 ئه VMware اضافه شده است. برای راه اندازی Distributed Switch شما نیاز دارید از Vcenter Server استفاده کنید. همانطور که دیدید برای Standard Switch نیازی به Vcenter Server نداریم اما برای راه اندازی Distributed Switch به Vcenter Server نیاز داریم.

سوییچ Distributed روی Vcenter ایجاد میشود و به همه ی ESX ها متصل میشود، به این ترتیب ما یکبار سوییچ را روی Vcenter ایجاد  و سپس این سوییچ را به چندین Host مختلف Assign میکنیم. به شکل زیر توجه کنید:

1

در این شکل سه تا Host داریم که همه به Distributed Switch متصل شده اند و VM ها از طریق این یک سوییچ جا به جایی دیتا میکنند و مدیریت متمرکز دارند.

2

ایده ی سوییچ های Distributed از سوییچ های Chasis Based سیسکو آمده است. در این سوییچ ها دوتا Plane داریم: Control Plane و Data Plane. در Distributed Switch نیز  همین حالت را داریم، Control Plane سوییچ Vcenter است و Data Plane سوییچ میشود vmnic های روی ESX ها که در نقش Line Card هایی عمل میکنند که ترافیک را به سمت بیرون این سوییچ ارسال میکنند یا از بیرون دریافت میکنند. این سیستم هم چیزی است که سیسکو برای VMware طراحی کرده است زیرا از ورژن 4 به بعد دو کمپانی بزرگ cisco و EMC2 به عنوان پارتنر های اصلی VMware فعالیت میکنند که زیرساخت vNetworking آن را Cisco طراحی کرده و ساختار Storage ای آن را EMC2. پس این سیستم Distributed Switch چیزی است که سیسکو به Vmware داده است و Dependency ی آن هم این است که حتما Vcenter را داشته باشید و بدون Vcenter امکان راه اندازی آن نیست. حالا میخواهیم ببینیم که چطور میتوانیم از این سیستم استفاده کنیم. اگر قرار باشد که مدیریت Networking را به صورت خیلی تخصصی تر انجام دهیم یک بخشی  به نام Networking داریم.

3

وارد این بخش میشویم:

4

تمامی Standard Swich هایی که قبلا درست کرده بودیم را در اینجا مشاهده میکنیم. ما از همینجا میتوانیم کانفیگ و مدیریت این سوییچ ها را انجام بدهیم. برای مثال در تصویر زیر ما از بخش VMs میتوانیم ببینیم که چه VM هایی به این سوییچ متصل است:

5

اما تنها قسمت برای درست کردن Distributed Switch همین منو است و در منوهای قبل چنین امکانی وجود ندارد. میخواهیم یک Distributed Switch جدید بسازیم. برای اینکار:

6

این Icon را همانطور که در تصویر زیر هم مشاهده میکنید در این بخش مشخص شده داریم:

7

وارد فرآیند ساخت Distributed Switch میشویم:

8

ابتدا یک اسم به Distributed Switch  میدهیم. Next میکنیم:

9

در اینجا سوال میپرسد که این Distributed Switch چه ورژنی باشد؟

Distributed Switch از ESX v4 به بعد اضافه شده است. ورژن به ورژن که VMware، Vcenter را ارائه کرده به Distributed Switch قابلیت های جدیدتری اضافه شده است. به طور مثال در ورژن 5.1 یک قابلیتی به سوییچ به نام LACP اضافه شده است. برای مثال اگر شما میخواهید روی Uplink ها Etherchannel فعال کنید از این ورژن به بعد را میتوانید استفاده کنید.

اینکه ما بخواهیم Distributed Switch  چه ورژنی داشته باشد یک دلیل مهم دارد؛ اگر ورژن همه ی ESX ها مثلا 6 است اما ورژن Vcenter ها 6.5 است در این شرایط نمیتوانید Distributed Switch ئه ورژن 6.5 را انتخاب کنید چون اگر اینکار را کنید ESX ها نمیتوانند از این قابلیت استفاده کنند. به بیان دیگر باید یک ورژنی را در اینجا انتخاب کنیم که تمامی ESX هایی که قرار است به این سوییچ متصل بشوند بتوانند از این سوییچ استفاده کنند. برای مثال تصور کنید 10 تا ESX دارید، 8 تا  از این ESX ها دارای ورژن 6 هستند و دوتای آنها ورژن 6.5 هستند و قرار است کل این 10 تا ESX از یک Distributed Switch استفاده کنند. در این شرایط مجبوریم علی رغم اینکه دو ESX ئه ورژن 6.5 داریم اما ورژن Distributed Switch را روی 6 بگذاریم تا همه بتوانند با آن کار کنند. این مبحث دقیقا مانند Domain/Forest Functional Level در Active Directory است. یعنی شما باید همیشه ورژنی را برای Distributed Switch ها انتخاب کنید که حداقل ورژن ESX تون در شبکه هست. ما در این سناریو دوتا ESX داریم که هر دو هم v6.5 هستند پس در اینجا گزینه اول یعنی ورژن 6.5 را انتخاب میکنیم و Next میکنیم.

10

در اینجا از ما سوالی میپرسد که هرکدام از Host هایی که بعدا قرار است به این سوییچ متصل شوند ماکزیمم چندتا از vmnic ها را به عنوان Uplink این سوییچ در نظر بگیرند. یکبار دیگر به تصویر زیر توجه کنید:

11

در این تصویر ما یک Distributed Switch داریم که 3 تا ESX به آن متصل اند. این ESX ها وقتی میخواهند به این Distributed Switch ها متصل شوند باید کارت شبکه های فیزیکی ای که روی آن ها است یعنی همان vmnic ها به عنوان Uplink این سوییچ استفاده کنند و به این سوییچ متصل شود . حالا هر Host ای (ESX ای) میتواند هرچندتا کارت شبکه ی خود را به این سوییچ متصل کند. این جا هم همین سوال را میپرسد که هر Host ای که به این سوییچ وصل میشود ماکزیمم چندتا از vmnic هاش رو میتواند به عنوان Uplink این سوییچ به ما بدهد.

Network I/O Control برای کنترل پهنای باند است که میپرسد میخواهید Enable باشد یا Disable.

قبل از اینکه دو گزینه ی دیگر را شرح دهیم به این مسئله توجه کنید. اگر به یاد داشته باشید ما روی Standard Switch  سوییچمان را میساختیم. بعد برای اینکه VM های ما بتوانند به آن سوییچ متصل شوند باید VM Port Group درست میکردیم. در حقیقت VMPort Group میشد اینترفیس برقراری ارتباط یک VM با سوییچ استاندارد. در Distributed Switch هم همین حالت وجود دارد.12

در اینجا میگوید اولا Port group بسازم یا نه. حالا اگر بسازیم اسم آن را چی بگذارم. اگر این تیک را برداریم برای ما port group ساخته نمیشود. ما با تنظیمات زیر از این مرحله عبور میکنیم و Next میکنیم:

13

در نهایت Summary را مشاهده میکنیم و Finish میکنیم:

14

در اینجا گفتیم هر Host ای که به این سوییچ متصل میشود تا دوتا uplink اش را میتواند به این سوییچ متصل کند. حالا مشاهده میکنید که این سوییچ ساخته میشود:

15

همانطور هم که مشاهده میشود Icon آن هم نسبت به بقیه متفاوت است. اگر آن را باز کنیم در زیرمجموعه ی آن Port Group ای که برای آن ساختیم را مشاهده میکنیم:

16

اگر هم بخواهیم Port Group جدید اضافه کنیم:

17

حالا یک Port Group دیگر درست میکنیم:

18

Next میکنیم:

19

حالا همانطور که میبینید وقتی از این طریق درست میکنیم سوالات بیشتری را از ما میپرسد. برای مثال میتوانید بگویید این Port Group چندتا port دارد. مثلا اگر این عدد 8 باشد معنی آن ، این است که ما حداکثر 8 تا VM را میتوانیم به این port group ای که داریم میسازیم به نام dv-serverfarm وصل کنیم.

میتوانی VLAN را مشخص کنیم که این port group روی چه VLAN خاصی باشد.

20

در بخش اول این منو هم بخشی هست به نام Port Binding:

21

Next میکنیم و در نهایت Finish میکنیم.

22

حالا تا اینجا  سوییچ را درست کردیم اما هنوز ESX های خود را به آن وصل نکردیم. میخواهیم این کار را انجام دهیم:

23

24

از اینجا میتوانیم Host هایی که میخواهیم به این Distributed Switch اضافه کنیم را انتخاب کنیم. Add Host را انتخاب میکنیم و Next میکنیم.

25

در اینجا میپرسد که کدام Host ها را میخواهی Add کنید.

26

از اینجا Host هایی که میخواهیم را انتخاب میکنیم.

27

Next میکنیم.

28

در اینجا میخواهیم بگوییم کدام Physical Adapter ها Uplink های این سوییچ هستند. پس گزینه نخست را انتخاب میکنیم و Next میکنیم.

29

در اینجا میگوید کدام یک از کارت شبکه ها را میخواهید به عنوان Uplink این سوییچ انتخاب کنید. در مراحل قبل گفته بودیم که هرکدام از Host ها میتوانند دوتا Uplink بدهند. حالا باید مشخص کنیم کدام کارت شبکه ها را دهیم. ما از ESX1 کارت شبکه ی vmnic2 که آزاد است و به هیچ سوییچی متصل نیست را انتخاب میکنیم. این کار را به صورت زیر انجام میدهیم:

30

31

این کارت شبکه را به Uplink 1 وصل میکنیم. Uplink 1 را انتخاب میکنیم و ok را میزنیم.

32

بدین ترتیب ESX1 یکی از Uplink های سهم خودش را استفاده کرد. یکی دیگه هم میتواند اما همانطور که مشخص است ما برای ESX1 دیگر کارت شبکه ی خالی نداریم. حالا برای ESX2 هم دقیقا همین کار را میکنیم و vmnic1 آن را به Uplink1 ، Assign میکنیم. همچنین vmnic2 آن را به پورت uplink2، Assign میکنیم.33

Next میکنیم:

34-2

در اینجا یک محاسبه ای را میکند که با انتخاب این کارت شبکه ها هیچ Impact ای را روی شبکه نداشته باشد. Next میکنیم و در نهایت Finish میکنیم.34

نتایج به صورت زیر است:

35

در بخش Configure گزینه ای وجود دارد به نام Topology که شکل کلی سوییچ را به ما نشان میدهد. در ESX1 ما فقط یک uplink در نظر گرفتیم زیرا قبلا از Uplink ئه vmnic2 آن در vSwitch1 که یک Standard Switch بود استفاده کرده بودیم و الان اشتغال است:

36

یک راه ساده این است که ما این Uplink را از این استاندارد سوییچ جدا کنیم. همچنین مشاهده میکنید که یک VMKernel Port هم برای آن ساختیم که IP ی آن هم مشخص است. همچنین این Vmkernel را از قسمت زیر Remove کنیم:

37

اگر این کارها را انجام دهیم  کارت شبکه آزاد میشود و میتوانیم از آن استفاده کنیم. اما اجرای این کار در شرایطی درست است که به واسطه ی قطع کردن این VMkernel port ارتباط Network ای Management ای شما قطع نشود. حالا ما در این VMKernel یک IP داریم، فرض کنید این همان IP ی Management ای است که ما به ESX1 مان متصل هستیم. پس در این شرایط قطع کردن این VMKernel Adapter باعث میشود که ارتباط شبکه ای ما قطع شود که این نشدنی است. زیرا وقتی ارتباط نداشته باشیم باید  پای کنسول dcui برویم و از آن جا دوباره کارهای مدیریتی را انجام دهیم. ما هر دو روش را بررسی میکنیم. روش اول همین Remove کردن هایی است که گفتیم زیرا از این IP استفاده ای نمیکنیم (این کار را اصلا پیشنهاد نمیکنیم و الان که این کار را انجام دهیم میدانیم که اگر این IP ی 192.168.90.40 قطع شود ارتباط ما قطع نمیشود چون ارتباط Network ی ما روی 192.168.90.1 هست). روش دوم هم که در پارت بعد توضیح میدهیم این است که چه کار کنیم تا VMkernel Port ای که به یک Standard switch متصل هست رو به یک dv-Switch وصل کنیم به گونه ای که ارتباطات Network ای مان قطع نشود.

پس VMKernel Adapter را در این گام Remove میکنیم:

38

سپس به قسمت Virtual Switches میرویم و روی vSwitch1 کلیک میکنیم و روی گزینه نشان داده شده کلیک میکنیم:

39

40

از این قسمت کارت شبکه ای که به عنوان Uplink هست یعنی vmnic2 را Remove میکنیم. در نتیجه:

41

حالا در این حالت همانطور که مشاهده میکنید یک vSwitch1 ای داریم که هیچ Uplink ای ندارد و ما میتوانیم این سوییچ را پاک کنیم .

42

حالا میخواهیم ببینیم چطوری این رو به عنوان Uplink به Distributed Switch اضافه کنیم.

43

ما در اینجا نمیخواهیم Host ای Add کنیم.بلکه میخواهیم manage کنیم پس روی گزینه مشخص شده کلیک میکنیم و Next میکنیم:44

در اینجا ESX1 را Attach میکنیم :

45

46

Next میکنیم:

47

ما فعلا مدیریتی روی VMkernel نداریم پس تیک را برمیداریم و با توجه به این تغییر Next میکنیم:

48

حالا از اینجا  کارت شبکه ای که آزاد کردیم یعنی vmnic2 را میتوانیم به عنوان Uplink در نظر بگیریم.

49

50

آن را به Uplink1 وصل میکنیم.

51

Next میکنیم.52

53

در نتیجه:

54

همانطور که مشاهده میکنید این سوییچ دو dv-uplink دارد که به هرکدام دو vmnic میتوانند متصل شود.برای مثال dv-uplink1 را داریم:

55

میبینیم دوتا vmnic خورده که یکی برای vmnic1 esx2 است و یکی هم vmnic esx1.

dv-uplink ئه B هم داریم:

56

پس الان هر دوتا Host های ما به این Distributed Switch متصل هستند، هردو Host های ما تا دوتا Uplink شان را به این DV-Switch داده اند و در توپولوژی بالا هم میبینم.

ادامه دارد…

برای مطالعه بخش دوم این مقاله اینجا کیلیک کنید.

نویسنده :مهندس محمد آجورلو

admin

    دیدگاه‌ها

      fkh2012

      سلام مهندس آجورلو استاد عزیز
      مقاله بسیار کامل و مفیدی بود
      خیلی ممنون

      با تقدیم احترام
      دانشجوی شما فرشاد خوشنویسان