Cloud Computing در شبکه های امروز

Cloud Computing

یکی از مهمترین روش های ابداع شده جهت ارائه سرویس ها و خدمات IT در دنیای امروزه ، استفاده از مدل Cloud Computing می باشد. استفاده از این روش ، سبب تغییرشیوه دسترسی به منابع و سرویس های متنوع ارائه شده در شبکه ، افزایش سرعت ، افزایش کارایی ، کاهش هزینه ها و…. می شود.در این رویکرد ، منابع پردازشی سازمان به اشتراک گذاشته می شود تا هرکس بر حسب نیاز خود و در موقع لزوم از این منابع استفاده نماید.

با استفاده از Cloud Computing کاربران می توانند بر اساس نيازهايشان و بدون توجه به اينکه يک سرويس در کجا قرار دارد و يا چگونه ارائه ميشود، به آن دسترسي يابند. در این مدل تمامی خدمات IT  بصورت سرویس های گوناگون  به کاربران ارائه می گردد. در حقیقت هدف این مدل ارائه تمامی خدمات  ITبه صورت سرویس های گوناگون مورد نیاز کاربران می باشد (IT-as-a-Service)

از مهمترین ویژگی های Cloud Computing می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • کاهش هزینه ها
  • قابلیت انعطاف پذیرفوق العاده
  • قابلیت توسعه و بسط پذیری آسان
  • آسان نمودن پیاده سازی
  • دسترسی آسان به منابع مورد نیاز ازهر مکان و در هر زمانی
  • افزایش امنیت
  • انجام بسیاری از اعمال مورد نیاز بصورت خودکار
  • افزایش در دسترس بودن سرویس ها
  • افزایش قابلیت تحمل خطا
  • افزایش کارایی و بهره وری
  • قابلیت اعتماد بالا
  • نگهداری و خطایابی آسان

1

مدل های ارئه سرویس در Cloud Computing

سرویس های قابل ارائه در Cloud Computing را می توان از طریق مدل های زیر ارائه نمود:

  • (IaaS (Infrastructure as a Service
  • (PaaS (Platform as a Service
  • (SaaS (Software as a Service

2

ارائه زیر ساخت به عنوان یک سرویس (Infrastructure as a Service- IaaS)

این مدل به عنوان مدل پایه ارائه سرویس در Cloud شناخته می شود. در این مدل ،ارائه سرویس ها از طریق فراهم نمودن کامپیوترهای فیزیکی، کامپیوتر های مجازی ، فضای ذخیره سازی ، فایروال ، دستگاهای توزیع بار برای کاربران نهایی صورت می پذیرد.ارا ئه سرویس های ذکرشده  درIaaS بر حسب درخواست و از طریق منابع فراوان موجود در مرکز داده صورت می پذیرد. دسترسی به سرویس های فوق از طریق دسترسی به آدرس IP سرویس های صورت می گیرد.

در این مدل، برای اینکه کاربران بتوانند نرم افزار های خود را در Cloud اجرا نمایند ابتدا می بایست سیستم عامل مورد نظر خود را بر روی ماشین ها فیزیکی یا مجازی موجود در Cloud نصب نموده و سپس اقدام به نصب نرم افزار های مورد نیاز خود در سیستم عامل نمایند. همچنین در این مدل وظیفه بروزرسانی و اعمال وصله های امنیتی سیستم عامل و برنامه های کاربردی برعهده خود کاربر می باشد.

ارائه پلتفرم به عنوان یک سرویس (Platform as a Service – PaaS)

در این مدل، مجموعه ای از منابع محاسباتی و راه حل های نرم افزاری که معمولا شامل سیستم عامل، محیط های اجرای زبان های برنامه نویسی ، پایگاه داده ، وب سرورها می باشد در اختیار مصرف کنندگان قرار داد. در این مدل توسعه دهندگان نرم افزاری بدون نیاز به خرید تجهیزات سخت افزاری و نرم افرازی می توانند راه حل های نرم افزارهای خود را بر روی بستر Cloud ارائه دهند. همچنین در این مدل PaaS می توان منابع محاسباتی و ذخیره سازی را بصورت اتوماتیک و بر حسب میزان نیاز در اختیار کاربران قرار داد.

نرم افزار به عنوان یک سرویس (Software as a Service – SaaS)

در مدل SaaS  نرم افزار های کاربردی از طریق ارائه دهنده سرویس SaaS در اختیار کاربران قرار خواهد گرفت. دراین مدل ، نصب ، راه اندازی و ارئه برنامه های کاربردی توسط ارائه دهنده سرویس SaaS در اختیار استفاده کنند گان قرار خواهد گرفت.

در SaaS کاربران از طریق کلاینت های Cloud می توانند از نرم افرار های مورد نیاز استفاده نمایند.در این مدل مدیریت زیر ساخت Cloud و پلتفرمی که نرم افزار برروی آن اجرا می شود بر عهده کاربران نهایی نمی باشد. در این مدل کاربران درگیر نصب، راه اندازی و مدیریت نرم افزار های مورد نیازبر روی کامپیوتر های شخصی نمی شوند. .

روش دسترسی کاربران به سرویس های ارئه شده در Cloud

کاربران برای دسترسی به سرویس های ارئه شده در Cloud می توانند از تجهیزات گوناگونی از قبیل لپ تاپ، کامپیوتر های دسکتاپ ،تبلت ها ، گوشی های هوشمند استفاده نمایند. در اغلب موارد کاربران جهت دسترسی به سرویس های ارائه شده در Cloud ،احتیاج به نصب نرم افزار خاصی ندارند و کاربران می توانند از طریق یک برنامه مرورگر وب به سرویس های ارائه شده در Cloud دسترسی پیدا نمایند.

مدل های پیاده سازی Cloud

به طور کلی می توان Cloud ها را به صورت های زیر پیاده سازی نمود

  • Public Cloud
  • Community cloud
  • Hybrid cloud
  • Private cloud

Public Cloud

در مدل Public Cloud ،سرویس های ارئه شده از قبیل برنامه های کاربردی ، منابع محاسباتی ، منابع ذخیره سازی و سایر منابع توسط ارئه دهنده سرویس ، در اختیار عموم کاربران قرار می گیرد.این سرویس ها معمولا بصورت مجانی یا براساس پرداخت برحسب استفاده و معمولا از طریق اینترنت در اختیار عموم قرار می گیرند.

6 

Community Cloud

در این مدل معمولا چندین سازمان که دارای نقاط اشتراکی می باشند (مثلا از لحاظ امنیتی ، پیروی از استاندارها، نوع عملکرد) از یک بستر اشتراکی برای ارائه سرویس ها استفاده می نمایند. در این مدل می توان Cloud را داخل یا خارج از سازمان پیاده سازی نمود.

3

Hybrid Cloud

این مدل در حقیقت ترکیبی از دو یا چند نوع Cloud می باشد (private, community or public). مهمترین ویژگی این مدل پیاده سازی ، استفاده از مزایا و ویژگی های برترهرکدام از Cloud ها می باشد. این نوع Cloud  یک موجودیت منحصر می باشد که از اتصال چندین Cloud بوجود آمده است.

Private Cloud

Private Cloud یک مدل محاسباتی می باشد که از منابع اختصاصی یک سازمان جهت ارائه سرویس ها به کاربران استفاده می نماید. Private Cloud تنها توسط یک سازمان  مورد استفاده قرار می گیرد. بسیاری از ویژگی های ارئه شده در Private Cloud با ویژگی ها Public Cloud مشترک می باشد از جمله این اشتراکات می توان به موارد همچون Pooled Resources ، Self-Service ، Elasticity  و Pay-Per-Use اشاره نمود.همچنین علاوه بر موارد فوق ،از ویژه گی های  Control و Customization منابع اختصاصی استفاده می نماید.

نویسنده : مهندس محمد آجورلو

 

admin

    دیدگاه‌ها

      علیرضا اعلایی

      عالی ...بسیار تکنولوژی کار امدی است....به شدت برای دنیای امروز ضروری و لازم بود........ولی فکر نمیکنم حالا حالا ها تو ایران جا بیوفته چون ریسکه امنیتی داره(حریم خصوصی سازمانها و اطلاعات محرمانه) و دوم اینکه اینترنت ایران هنوز برای استفاده از این بستر امادگی نداره.(قطعی, کندی, هزینه.....)