برنامه نویسی کلاینت ساید (بخش سوم- پایان)

برای مطالعه بخش اول و بخش دوم  لطفا اینجا کیلیک کنید.

با توجه به مباحث مطرح شده در طی پنج قسمت قبل در این قسمت قصد داریم مروری بر محل نگارش کد جاوا اسکریپت در صفحه HTML به همراه چند نکته نگارشی دیگرداشته باشیم. آموزش سینتکس جاوا اسکریپت بسیار مفصل بوده و خود به تنخایی نیازمند یک مجموعه مقاله می باشد.

جاوا اسکريپت چيست؟

همانطور که مي دانيد زبان HTML به تنهايي جوابگوي نياز های بصری سايتها نمي باشد زیرا عدم وجود جذابیت های بصری در سایت ها مانع برقراری درست ارتباط با کاربر می شود. به همین علت امروزه جاوا اسکریپت در میلیون ها سایت مورد استفاده قرار می گیرد. از جاوا اسکریپت برای افزایش کارایی سایت، طراحی زیباتر، فرم ها، ایجاد کوکی و … استفاه می شود. جاوا اسکریپت یک زبان برنامه نویسی تحت وب می باشد که تقریبا تمامی مرورگر ها با آن هم خوانی دارند. از قبیل : فایرفاکس، اینترنت اکسپلورر، موزیلا… قبل از یادگیری جاوا اسکریت باید HTML و XHTML را فرا گرفته باشید. به یاد داشته باشید که جاوا اسکریپت با جاوا متفاوت است و نباید این دو را با هم یکسان بدانید.

جاوا اسکريپت توسط شرکت Netscape به وجود آمد وعنوان اولين زبان اسکريپت نويسي در وب را به خود اختصاص داد.

نحوه نوشتن کدهای جاوا اسکریپت

کدهای جاوا اسکریپت در صفحات HTML داخل تگ <script> قرار می گیرند. مانند:

Capture1

خروجی کد بالا نوشته ی !Hello Adminpro می باشد. از خصیصه type برای مشخص کردن زبان اسکریپت نوشه شده استفاه می شود. <script type=”text/javascript”> محل شروع کدهای جاوا اسکرپیت و </script> محل پایان کدهای جاوا اسکریپت را مشخص می کنند:

Capture2

عبارت document.write یکی از دستورات استاندارد جاوا اسکریپت برای نوشتن متن در صفحه می باشد. با نوشت عبارت      document.writeبین <script type=”text/javascript”> و </script> مرورگر متوجه دستور شده و عبارت مورد نظر را چاپ می کند. در اینجا !Hello Adminpro :

Capture3

توجه داشته باشید که اگر از تگ <script> استفاده نکنید، مرورگر وب شما عبارت document.write(“Hello Adminpro!”) را به عنوان متن در نظر گرفته و بجای اجرای دستور، آنرا چاپ می کند.

محل قرار گیری کدهای جاوا اسکریپت

به طور کلی کدهای جاوا اسکرپیت را می توان در ۳ قسمت صفحه وب قرار داد:

▪ بخش head

کدهای قرار گرفته در این بخش قبل از هر چیز دیگری لود می شوند. نحوه قرار گرفتن آنها به صورت زیر است:

▪ بخش body

کدهای قرار گرفته در این بخش با لود شدن محتویات صفحه، لود می شوند. معمولا برای تغییر دادن محتویات صفحه و نیز اضافه کردن جلوه های ویژه به آنها استفاده می شود. نحوه قرار گرفتن آنها به صورت زیر است:

Capture4

ـ نکته:

شما می توانید کدهای خود را هم در بخش head و هم در بخش body به تعداد نامحدود قرار دهید:

Capture5

اسکریپت خارجی

گاهی اوقات شما نیاز به اجرای یک کد جاوا اسکریپت در صفحات مختلف (بدون نگارش در تک تک صفحات) دارید. و یا کد شما بسیار طولانی است و هنگام کد نویسی در صفحه html شما را دچار مشکل می کند. در این صورت با استفاده از اسکریپت خارجی مشکل شما حل می شود. برای نگارش اسکریپت خارجی ابتدا یک فایل با فرمت js. ایجاد کنید. می توانید پسوند یک فایل txt را به js.  تغییر دهید. سپس این فایل را توسط یک ویرایشگر متن مانند Notepad باز کنید. کدهای جاوا اسکریپت خود را بدون تگ    <script>  در آن قرار دهید و سپس فایل را ذخیره کنید (با پسوند js.)

برای فراخوانی اسکریپت خارجی از خصیصه src تگ <script> استفاده کنید. مانند زیر که xxx.js آدرس فایل جاوا اسکریپت است:

Capture6

نکاتی در رابطه با یاد گیری این زبان:

زبان جاوا اسکریپت بسیار شبیه زبان ها خانواده C می باشد زیرا خود این زبان نیز بر پایه C  توسعه یافته است ، درصورتی که قبلا با این خانواده کار کرده باشید به راحتی می توانید این زبان را فرا بگیرید.

تقریبا بیشتر اسکریپت های نوشته شده برای کلاینت ساید رایگان می باشند، شما می توانید به مطالعه این اسکریپت ها حتی بودن خواندن مباحث تئوری به یاد گیری این زبان بپردازید.

کلام آخر:

فراموش نکنید که برنامه نویسی ورای زبان های برنامه نویسی است. برنامه نویسی یک طرزفکر است، یک اندیشه که به کمک آن میتوانید بر دنیای کامپیوتر مسلط شوید، نرم افزار و سخت افزار بنیان دنیای بزرگ وپیچیده امروز هستند. خود را به یک زبان برنامه نویسی محدود نکنید و زبان ها ابزاری برای پیاده سازی این اندیشه هستند، مهارت در استفاده از ابزار ها بسیار عالیست اما چیزی که به این مهارت معنا می بخشد اندیشه ایست که در پس آن نهفته است.

پس همواره به دنبال به دنبال افزایش مهارت و عمق بخشیدن به این اندیشه باشید.

نویسنده: مهندس علیرضا دادرس

Alireza Dadres

    دیدگاه‌ها