آموزش راه اندازی NAS و ارتباط با ESXi بخش اول

آموزش راه اندازی NAS و ارتباط با ESXi

در این بخش میخواهیم نصب و راه اندازی یک Storage NAS یا را جلو ببریم و ببینیم که چطور میتوانیم این SAN Server یا NAS Server را به زیرساخت Virtualization ای VMware مان متصل کنیم به گونه ای که تمامی Host ها همزمان بتوانند از یک Storage استفاده کنند. قبلا هم گفتیم که چه دلایلی میتواند وجود داشته باشد که چندین Host از یک Storage به صورت مرکزی و متمرکز استفاده کنند. مهمترین دلیل آن راه اندازی قابلیت های Clustering و High Availability هست. در حقیقت برای اینکه VMها بتوانند از زیرساخت Clustering ئه VMware استفاده کنند و High Available شوند لازم هست که تمامی Host های شما به یک Storage مرکزی متصل شده باشد. در ابتدای این بخش میخواهیم کار را با راه اندازی یک NAS Server جلو ببریم. توجه داشته باشید که Storage هایی که ما در اینجا راه اندازی میکنیم به صورت نرم افزاری است (Software Defined Storage). یعنی اینکه شما میتوانید یک SAN یا NAS فیزیکی خریداری کنید و  به عنوان یک Storage استفاده کنید یا اینکه یک سرور را به صورت نرم افزاری تبدیل کنیم به یک NAS یا تبدیل کنیم.

برای راه اندازی NAS شما میتوانید از نرم افزارهایی که این امکان را برای راه اندازی NAS به شما میدهند استفاده کنید. همانطور که گفته بودیم سیستم عامل ویندوز سرور این امکان را دارد که نقش یک NFS Server را بازی کند. قبلا هم گفته بودیم که NAS مثل یک File Server ای میماند که یک فولدری را Share میکند و سیستم های به صورت Client با پروتکل های File Sharing مثل SMB یا NFS میتوانند به این NAS وصل شوند. در نتیجه میتوانیم ویندوز رو به یک NAS ای که پروتکل NFS را پشتیبانی میکند تبدیل کنیم. به این دلیل که  در VMware شما نمیتوانید از NAS ئه SMB استفاده کنید. VMware پروتکل SMB را پشتیبانی نمیکند و از پروتگل NFS پشتیبانی میکند. پس ما میتوانیم NAS ای را راه اندازی کنیم که با استفاده از پروتکل NFS ، VMware هامون رو به اون متصل کنیم.

برای اجرای اینکار روی سرور Vcenter ، NAS را راه اندازی میکنیم. به این نکته توجه داشته باشید که شما معمولا سرور Vcenter را به Storage تبدیل نمیکنید. به شکل زیر توجه کنید:

1

همانطور که مشاهده میکنید دستگاه Storage شما از زیرساخت سرورها و Vcenter جداست. اما در اینجا چون محدودیت منابع داریم و نمیخواهیم یک سرور دیگر روی VMware Workstation راه اندازی کنیم و آن را تبدیل به NAS کنیم از خود Vcenter استفاده میکنیم.

برای اینکار وارد Server Manger میشویم و Role مربوطه را نصب میکنیم. Role ای که ویندوز را به NAS ئه NFS ای تبدیل میکند.

2

وقتی این role با موفقیت نصب شود این امکان وجود دارد که شما روی این سرور فولدری را Share کنید که بقیه از آن استفاده کنند. برای مثال بعد از نصب باید در پنجره ی زیر یک فولدری اضافه شده باشد به نام NFS. چون ما میخواهیم این فولدر را Share کنیم اما نه Share ئه NFS ای.

3

بعد از نصب مشاهده خواهید کرد که تب NFS Sharing اضافه شده است:

4

5

6

شما برای اینکه این فولدر را NFS ای Share کنید تیک بالا را میزنید. در بخش permissions ، Type of Access رو روی حالت Read-Write قرار میدهید.

7

همچنین Allow root access را هم میزنیم تا سیستم های Unix ای بتوانند با دسترسی کاربر root به این فولدر دسترسی داشته باشند.

8

حالا این فولدر Share شده است اما اگر کسی این سرور را با پروتکل SMB، Browse کند این فولدر را نخواهد دید.

9

وارد کنسول Vcenter میشویم. در Vcenter در Viewی Host and Cluster روی ESX ای که میخواهیم به آن NAS Storage متصل شود کلیک میکنیم و وارد تب Datastores آن میشویم:

10

شما در Datastore فضای ذخیره سازی ای که امکان استفاده از آن را دارید برای اینکه VM ها را روی آن Store کنید را میبینید:

11

در اینجا یک datastore1 داریم که از 32 گیگ 24 گیگ آن خالی است. اگر به یاد داشته باشید ما برای اینکه esx را نصب کنیم یک Hard Disk ای را برای آن در نظر گرفتیم. یک بخشی از آن Hard Disk پارتیشن شده برای OS ئه ESXi و یک بخش دیگر آن Unallocated space بود که آن را پارتیشن بندی کرده که ما بتوانیم از این فضا استفاده کنیم و Data های مربوط به VM ها یا هر دیتای دیگری را در این فضا ذخیره کنیم. به این فضای ذخیره سازی ای که میتوانیم استفاده کنیم در سیستم VMware اصطلاحا datastore گفته میشود. این datastore را هم فقط esx1 میبیند و ما میتوانیم آن را Rename کنیم.

12

13

اما به این نکته توجه داشته باشید که این datastore ها datastore های local این ESX ها هستند. یعنی به صورت همزمان هردو به این datastore ها دسترسی ندارند. کاری که میخواهیم الان بکنیم این است که این ESX ها را مستقیم وصل کنیم به یک datastore. اون datastore فضای موجود ما توی NAS ئه NFS ای هست که راه اندازی کردیم. بدین منظور روی گزینه ی New Datastore کلیک میکنیم.

14

یا میتوانیم:

15

16

در اینجا سوال میپرسد که چه نوع Datastore ای میخواهید داشته باشید؟

اگر شما یک دیسک به صورت DAS به ESX متصل کردید و یا ESX  را از طریق زیرساخت لازم به یک SAN Storage متصل کردید اولین گزینه یعنی VMFS را میزنید. یعنی یک فضایی که به صورت Local یا SAN Storage روی VMware تان Detect شده را میبینیم و آن فضا را میتوانیم پارتیشن بندی کنیم و به عنوان یک datastore آن را ببینیم.

گزینه ی بعدی NFS است که زمانی که بخواهیم از NAS استفاده کنیم این گزینه را انتخاب میکنیم. در حقیقت NAS ای که پروتکل NFS را پشتیبانی میکند زیرا پروتکل SMB در VMware پشتیبانی نمیشود.

گزینه بعدی VVOL است که زمانی میتوانید این گزینه را انتخاب کنید که Storage شما قابلیت VVOL را support میکند. Vvol تکنولوژی ای است که به وسیله ی آن میتوانید دستورات Storage ای را از سمت ESX Server برای Storage ارسال کنید. در این مورد باید خودتان تحقیق کنید.

ما NFS را انتخاب میکنیم و Next میزنیم.

17

در اینجا مشاهده میکنیم دوتا ورژن  NFS را موجود داریم. NFS 4.1 پروتکل Kerberous را پشتیبانی میکند همانطور که در شکل زیر مشاهده میکنید در صورتی که این گزینه را انتخاب کنیم یک Step به مراحل اضافه میشود:

18

شما میتوانید با پروتکل Kerberous، احراز هویت کنید و بعد به فضا دسترسی داشته باشید. اما NFS 3 پروتکل Kerberous را پشتیبانی نمیکند. ما در اینجا زیرساخت اکتیو دایرکتوری نداریم که NFS4.1 را استفاده کنیم و NFS 3 جوابگوی ما هست پس NFS 3 را انتخاب میکنیم و Next میکنیم.

19

در اینجا باید برای Datastore خود یک اسم انتخاب کنیم. فولدری که ساختیم و اسم آن NAS بود و آن را به صورت NFS ای Share کردیم را باید با syntax خاصی که خودش نوشته بدهیم. در بخش Server هم اسم یا IP ی NAS Server را وارد میکنیم.

20

Next میکنیم و در نهایت Finish میزنیم.

21

همانطور که میبینید این datastore ساخته شد.

22

ادامه دارد..

برای مطالعه بخش دوم اینجا کیلیک کنید.

نویسنده: مهندس محمد آجورلو

admin

    دیدگاه‌ها