آشنایی با فشرده سازی و سهمیه بندی هارد دیسک در ویندوز سرور Quota and Compression

 فشرده سازی دیسک Compression

به معنی فشرده سازی است. زمانی که شما نرم افزاری مانند WinRAR در دسترس نداشته باشید میتوانید از این قابلیت که NTFS میدهد استفاده کنید. مزیتی که این روش دارد این است که در زمانی که شما فایل را فشرده میکنید به اصل فایل دسترسی دارید در صورتی که وقتی با یک نرم افزاری مانند WinRAR عمل فشرده سازی را انجام میدهید باید فایل را یکبار Extract کنید سپس به اصل فایل دسترسی پیدا کنید در صورتی که اگر به صورت NTFS عمل فشرده سازی صورت گیرد در حالت فشرده فایل به اصل فایل نیز دسترسی دارید بدون اینکه بخواهید DeCompress را انجام دهید.

برای اینکه بخواهیم عمل Compress را انجام دهیم نیاز داریم که ابتدا یک فایل حجیم درست کنیم. Command Prompt را باز میکنیم. اگر دستور زیر را بزنیم لیست directory های درایو C را نشان میدهد.

1

حالا اگر دستور زیر را بزنیم SubFolder ها را هم نشان میدهد و dir ئه subfolder ها را هم میگیرد و اگر هر SubFolder ای هم SubFolder داشته باشد آن را هم نشان میدهد. در نتیجه خیلی زیاد خواهد شد.

2

حالا میتوانیم همین دستور را بگوییم با علامت < بریز داخل یک فایل.

3

با Command زیر میتوانیم بریم داخل فایل را بخونیم:

5

حالا میتوانیم بگوییم این فایل را بخون و بریز انتهای همان فایل (میخواهیم یک فایل حجیم درست کنیم). با علامت >> میگوییم بریز انتهای فایل و OverWrite نکن روی Data ی موجود.

حالا این فایل را میخواهیم Compress کنیم. برای اینکار از فایل مورد نظر Properties میگیریم. روی Advance کلیک میکنیم:

6

تیک Compress را میزنیم. رنگ فایل عوض میشود. در ابتدا حجم این فایل 33MB بود اما الان اگر به Size on Disk آن توجه کنید مشاهده میکنید که 11MB شده است:

7

قطعا نتیجه ای که نرم افزار های Compression میدهند بهتر از NTFS File Compression است. چون این نرم افزارها تخصصی برای این کار نوشته شده اند. ولی تا همینجا هم این یک قابلیت خوب است و برای آن هم اپلیکیشن اضافه نصب نکردیم و توجه داشته باشید که روی سرورهامون نباید اپلیکیشن اضافه نصب بکنیم.

یک نکته ای که وجود دارد وقتی این فایل را کپی میکنید کپی آن دیگر Compress نیست.

نکته ی مهم دیگری که وجود دارد این است که فایلی که Compress میشود دیگر Encrypt نمیشود و بالعکس. یعنی Compression و Encryption روی یک فایل باهم اعمال نمیشوند.

  • فرق radio button با Checkbox در این است که Checkbox حالت Multiple Choose دارد اما radio button حتما یکی باید انتخاب شود. سوالی که هست چرا وقتی قرار است فقط یکی از Encrypt و Compress انتخاب شود، اینجا Radio Button نگذاشتند؟ به دلیل این است که شاید ما بخواهیم نه Encrypt کنیم نه Compress و هیچکدام را انتخاب نکنیم.

حالا میخواهیم با Command ، Compression را انجام دهیم. یک Command ای  داریم به اسم Compact که سوییچ های زیادی دارد.

8

با /c فشرده میکند و با /u از حالت فشرده خارج میکند. میخواهیم فایل Dir.txt را فشرده کنیم:

9

10

مدیریت سهمیه بندی هارد دیسک Disk Quota

Quota قابلیتی است که با آن میتوانیم سطح دیسک را سهمیه بندی بکنیم. یعنی برای مثال ما یک پارتیشنی داریم که 40GB است اما میخواهیم وقتی علی وارد میشود 20MB بیشتر در آن نتواند Data بریزد. یا مثلا یک کاربر دیگر 10MB در آن بتواند Data بریزد. خیلی قابلیت مهمی است و این را الان متوجه میشویم که Sharing را یاد گرفتیم. برای مثال رفتیم روی File Server یک فایل را share کردیم و همه میتوانند در آن Data بریزند و برای هم به اشتراک بگذارند. به واسطه ی Disk Quota میتوانیم سهمیه هرکسی را برایش مشخص بکنیم. برای اینکه بتوانیم از این قابلیت استفاده بکنیم باید File System مان NTFS باشد. برای مثال روی یکی از درایو ها کلیک راست میکنیم و به تب Quota میرویم:

1

همانطور که مشاهده میکنید چراغش هم قرمز است یعنی این قابلیت فعال نیست. برای فعال کردن تیک Enable quota management را میزنیم و بعد بقیه تنظیمات فعال میشود و میتوانیم آن ها را ست بکنیم.

اگر بخواهیم محدودیتی اعمال شود گزینه ی Limit Space to را میزنیم. Set warning level هم برای این است که اگر به این مقداری که برای این گزینه تعیین کردیم رسید اخطار بده که فضا دارد پر میشود.

2

Quota الان اعمال شده است ولی یک سوالی به چه کسی اعمال شده است؟ اینی که الان تنظیم کردیم روی این دیسک به همه اعمال میشود. یعنی الان هرکسی به این درایو بیاید میتواند 22MB بریزد و بیشتر از این مقدار نمیتواند. حالا نکته اینجاست که الان Logout میکنیم و با یک User عادی Login میکنیم. طبیعی است که باید این دیسک رو 22MB ببیند اما متوجه میشوید با این که این قابلیت برایش فعال شده است این دیسک را به حجم عادی خودش میبیند. چرا؟

یک گزینه دیگری هم در پنجره ی Quota وجود دارد. Deny Disk Space to Users Exceeding quota limit همان گزینه است. یعنی میگوییم کاربر را Deny کن که از آن حدی که ما تعیین کردیم نتواند تجاوز کند. مادامی که این تیک را نزدیم Soft Quota اعمال کردیم و وقتی این تیک را میزنیم میشود Hard Quota. در Soft Quota جلوی کاربر گرفته نمیشود و میتواند بیشتر از حد مجاز Data ذخیره بکند اما در Hard Quota جلوی کاربر گرفته میشود. حالا سوالی که پیش می آید این است که اصلا چه دلیلی دارد که ما این تیک را نزنیم؟ اصلا Quota ست کردیم که کاربران را محدود کنیم.

ما یک جلسه فنی در شرکتمان تشکیل میدهیم و به این نتیجه میرسیم که User هامون نباید بیشتر از 1GB ذخیره بکنند. اما میپرسیم از کجا معلوم که 1GB کفایت میکند؟ شاید این مقدار برایشان اصلا کم باشد. در این شرایط میگوییم اگر میخواهیم بفهمیم چقدر محدودیت اعمال کنیم؛ ما محدودیت را روی 1GB میگذاریم اما تیک دوم یعنی تیک Deny را نمیزنیم و میگذاریم سیستم 1 ماه کار بکند. اگر user ای بیشتر از 1GB ، Data ریخت توی log ها ثبت میشود و بعد آمار میگیریم که چند درصد کابران بیشتر از محدودیت اطلاعات ذخیره کردند. اگر اکثرا اینطوری بودند میفهمیم که چقدر باید محدودیت در نظر بگیریم. پس دلیلی که وجود دارد تیک Deny را نزنیم برای monitoring است. پس هیچوقت نباید کیلویی کار کنیم.

اینطوری نیست که برای هر کاربر مثلا 22MB جدا کند و کنار بگذارد. در حقیقت این حق را به کاربر میدهد تا 22MB اطلاعات ذخیره کند و طبیعی است اگر حجم Disk پر شده باشد کاربر نمیتواند اطلاعات ذخیره کند.

  • نکته: فایل های Compress شده با NTFS (نه با WinRAR و WinZip و …) روی Quota تاثیری ندارند. یعنی اگر حجم واقعی یک فایل 40MB باشد و Compress شده ی آن 10MB شده باشد وقتی Disk Quota فعال میکنیم و این فایل رو روی Disk ای که Quota روی آن هست میریزیم به اندازه ی 40MB جا میگیرد. یعنی به Size on Disk اش نگاهی نمیکند و حجم واقعی را محاسبه میکند.

حالا میخواهیم Per User دسترسی ها را محدود کنیم و هر User اون میزان که ما تعیین میکنیم استفاده کند. برای اینکار به بخشی میریم به نام Quota Entries. روی آن کیلیک میکنیم.

3

اینجا Log کاربران نوشته میشود و مینویسد کی چقدر مصرف کرده است. حالا میتوانیم از تب Quota ، New Quota Entry رو انتخاب کنیم.

4

در اینجا میگوییم چه User ای چقدر مصرف کند. در اینجا وقتی User را مشخص کردیم و Ok کردیم:

5

در اینجا حجم این کاربر را مشخص میکنیم. یا میتوانیم اصلا به آن محدودیتی اعمال نکنیم. در اینجا اگر واسه دو نفر محدودیت مشخص کردیم برای اون دو نفر محدودیتی که مشخص کردیم اعمال میشود و برای بقیه هما مثلا 40MB که اول ست کردیم اعمال میشود. در پنجره ی Quota Entries هم روی هر User هم کلیک راست کنیم میتوانیم فضای آن را Edit کنیم.

سوال: Disk Quota از کجا میتواند بفهمد هرکسی چقدر نوشته؟ از Owner فایل ها. یعنی اگر علی یک فایل را بگذارد و محمد بعدا بیاید این فایل را Take ownership کند فایل به اسم محمد گذاشته میشود و از حجم او کم میشود و از فضای علی استفاده نمیشود. پس Disk Quota بر اساس Ownership است.

حالا نکته ی بعدی که میخواهیم یاد بگیریم این است که مثلا میخواهیم آمار فایل های Ali را پاک بکنیم. در اینجا Quota میگوید این کاربر یک سری فایل دارد و اول باید تکلیف این فایل هایش را مشخص کنی و بعد آن را پاک کنی.

6

وقتی روی Ali کلیک راست کنیم و delete را بزنیم صفحه ی زیر می آید:

7

در اینجا فایل های علی را نشان میدهد و ما باید تکلیفشان را مشخص کنیم. یا میتوانیم بگوییم فایل را delete کند، میتوانیم بگوییم مالکیتش را بگیر و بده به من، یا میتوانیم بگوییم Move اش کن و ببرش یک جای دیگر.

  • نکته: یک دیسک را برای اینکه بخواهیم فرمتش را تغییر دهیم (مثلا از NTFS به FAT32 تبدیل کنیم) لازم نیست دیسک را فرمت کنیم و اطلاعات را پاک کنیم. کافی است از دستور Convert استفاده کنیم:
  • 8

طبق این فرآیند فرمت درایو F بدون اینکه اطلاعاتش پاک شود به NTFS تغییر پیدا میکند. وقتی در اینجا Enter میزنیم میپرسد Label این درایو F چیه؟ ما باید NEW VOLUME را تایپ کنیم.

9

و بعد فرآیند بدون اینکه اطلاعات پاک بشود انجام میشود:

10

نکته ی مهمی که وجود دارد Convert رو به بالا انجام میشود. یعنی فرمت NTFS را نمیتوانیم به FAT تغییر دهیم. ولی از FAT32 میتوان به NTFS تغییر داد. تنها راه تبدیل رو به پایین فرمت است.

حالا میخواهیم quota را با command فعال کنیم. این کار را با دستور fsutil انجام میدهیم. این دستور کارهای زیادی را انجام میدهد و پیشنهاد میشود دیسک های SSD هم هرچندوقت یکبار با این دستور بهینه کنند.

11

12

مثلا Query همان آمار هایی است که در Quota Entries میدیدیم و اینجا نمایش میدهد.

13

برای اینکه Per User فعال کنیم از سوییچ modify استفاده میکنیم.

14

Threshold همان Warning Level است که مشخص میکردیم. خودش مثال هم زده و نکته ای که هست عددی که اینجا مینویسیم به بایت است. مثلا ما مینویسیم:

15

سوییچ query هم به صورت زیر است:

16

نویسنده : مهندس محمد آجورلو

admin

    دیدگاه‌ها